Forró napok

2023.07.09. Vasárnap reggel mentem ki, de ahogy mostanában mindig kilenckor már meleg van – kb. addigra készültünk el mindennel. Befelé jövet Arippo többet legelt – mostanában mindig – és hagytam is neki időt. Nyergelés után mozgattam kicsit körön és pályát építettem: lett egy ugrás (de nem tettem fel rudat) és két rúd egymástól 90 fokra. Az ugráshoz bójakapu vezetett. Itt mozogtunk, de nem tudom mennyit, mert levettem az órám a meleg miatt. A pihenőket és „állj”-okat az árnyékban kapta Arippo. Szívesen mozgott, de a meleg miatt nem volt aktív. Ez már nyári lovaglás, amikor nem lehet a lótól túl sokat kérni a meleg miatt. Nagy terepet se menne szívesen.

Nyakmadzaggal

Megtaláltam és feltettük a nyakmadzagot is és az „állj”-t gyakoroltuk – ez elég jól ment. A szlalom is jó volt egy kézzel és hang segítséggel. Vágta nem volt, de nyeregben hagytuk el a lovardát az irtás felé. Azt gondoltam mindenképp menjünk amennyire lehet többet, de árnyékban. Az erdő kellemes is volt, Arippo szívesen ment, ügettünk, ahol lehetett. Mindenfelé mentünk, jól bejártuk a lehetséges utakat. A végén úgy döntöttem, hogy nem az irtáson jövünk le, mert túl napos lesz, hanem a másik úton és akkor végig árnyékban leszünk a lovardáig. Arippo kicsit értetlenkedett az útvonalat illetően, de sikeresen kommunikáltam vele a szándékomat. A felszállóhelyen szálltam le és vezettem a lovardáig, ahol szivaccsal levizeztem – ez tetszett neki, és jó kedvel jött velem ki a karámja felé. Ismét sokat legelt. A karámban nem láttam a nagy szürkét – talán elvitték? Jó lenne… Viszont van bent egy új ló, aki egyelőre külön van a többitől. Arippo a parellissel van most jóban. Az első bábsebek már jók, de a hátsó még javulhatna, ma is kentem krémmel. Arippo mostanában mindig nagyon kedves, bökdösi a kezem, hátam.

2023.07.05 Ma, szerdán osztálylovagoltunk a lányokkal. A lányok kezelték Arippot, ma sokkal nyugodtabb volt, mintha a legyek jelenléte sem lenne állandóan egyforma…. Most nem kapott Calmert, nyugodt volt és szépen, könnyedén ment az osztályban. Nem tűnt most annyira hajlékonynak, de csináltam vele némi külső-belsőáálítást. A gyerekek mosták le a lábát, hátát. A karámban még mellettünk maradt, legelt, nem hempergett rögtön.

2023.07.04. Ma voltam Aripponál, de voltunk nála családilag is a hétvégén és sétáltattuk, legeltettük, kezeltük. Az első két lábseb szépen javul. Akkor (és most) is Calmer olajat is kapott. Most már kapott alu-spyt a hátsó sebére is. Arippo nyugtalan volt kicsit ami abban nyilvánult meg, hogy a szokásosnál sűrűbben kapkodta a lábait a legyek miatt. Az üres telekre mentünk – ez már újra a lovarda tulajdona – de eléggé le van legelve. Itt töltöttük az időt, jó volt. Estefelé járt az idő, de még mindig nagyon meleg volt.

Heti

2022.09.20. Még mindig rendkívül változékony az idő, eső és napsütés váltakozik és fúj a szél. A lovak élénkek, sőt nyugtalanok voltak, Arippo már nagyon messziről nyerített amikor meglátott. Kihoztam legelni és nagy étvággyal evett, jól néz ki. Növesztette a szőrét, mert az éjszakák szokatlanul hidegek.

2022.09.19. Szerettem volna ma lovagolni, akár terepen is, de már reggel látszott, hogy esős idő van. Végül lemondtam a terepről és minden más lovagásról is, és csak legeltetni fogok. De a lovardához érkezve már esett az eső, kis se tudtam szállni, csak messziről néztem meg. Arippo nem állt be a beállóba, mint a többi ló. Később megértettem miért… ugyanis váltakozott az időjárás, 10 percig eső volt, utána meg napsütés és ez váltakozott – azaz nem volt miért beállnia. Nagyon okos…

2022.09.15. A héten csak pillantásokat vetettem Arippo-ra – kivétel ma, amikor hosszan (kb 40 percet) legeltettem az üres telken. Sem pálcát, sem légy ellenit nem hoztam – az utóbbit múltkor sem mükődött, pálca nélkül meg teljesen jól megértettük egymást. Most nem csíptek annyira, mint múltkor. Hamarosan vége lesz, mert jön egy hidegfront.

Július vége

2022.07.28. Estefelé mentem ki Arippo-hoz, de még ekkor is nagy volt a meleg. Örült nekem és nem húztuk sokat az időt, nyergelés és legelés után már mentünk is ki. Egy uj utat akartunk megnézni ezért a sz.telepig az aszfaltos úton mentünk. Itt a patak a másik oldalon folyik és mellette dús fű van most is – jó tudni. A sz.telep mögött szintén, bár itt fükaszáltak korábban. Ide ugy jutottunk, hogy Arippo-nak le majd fel kellett jönnie egy vizelvezető arokból – ehhez leszálltam. Ki van tapisva mert gyalagosok és kerékparosok is használják. De túl keskeny az ereszkedős rész és utána rögtön fel kell menni. Elfordultunk az új útra már nyeregben, de nem olyan, mint amit vártunk, bár szép helyen megy. Ennél sokkal jobb utak vannak a főút másik oldalán. Arippo kissé vonakodott előre menni, de könnyedén megértette mi a szándékom. A táv fele előtt visszafordultunk, mert ment le a nap. Visszafelé leszálltam az út vége felé, mert az eleje elég köves.

2022.07.24. Rövid látogatás tettünk gyerekekkel. Vittünk repát, Arippo örült neki, mert eléggé kevés a legelnivaló.
Szemétszedésre is sorkerült a karámjukban, de más is csinálhat ilyet, mert sokkal kevesebb volt, mint múltkor. Az midnenképp érthetetlen hogyan kerül a karámba messze az úttól fogkrémes tubus és öngyújtó. Hidegfront után voltunk, kicsit kellemesebb az idő, de úgy tűnt Arippo nincs a legjobb passzában – valamitől meg is ijedt, miközben kihoztam legelni.

Kitűnő jellemének és gondolos kiképzésének köszönhetően…

2022.07.22. Terep – de nagyon meleg volt. Kb. 38 fok van már napok óta. Már fél 8kor a lovardában voltam, akkor még kellemes volt az idő. Legelve jöttünk be és a pályán átnéztük a régi dolgokat. Fontos volt, hogy Arippo hosszú kötélen menjen végre vágtát. De előtte eleje, hátulja és oldalazás is volt. Körön minden jármód volt: lépés, ügetes, lépés, állj, lépés,  ügetés, vágta, ügetés, lépés- kb így válogattam. Letisztáztam vele a mozgulatokat, hogymi az ami lépet vagy vágtát jelent az ugetéshez képest.

Ezután mentünk ki, de előtte lemostam a lábait ( akkor is mielőtt a pályán dolgozni kezdtünk). Arippo  örült mert sok helyen találtunk lucernaféléket, amelyek a kombájnozás után is zöldültek. Nem tudtam pontosan merre menjünk, de egy közepeset mindenképp akartam menni. Végül a nagy rétre mentünk, ahol mindent levágott a kombájn és ki van égve minden, de lucernaféle itt is zöldültek. Vágtát mentünk a rét maradványain,  legalább jól látható volt a talaj. Arippo- nak jó menőkedve volt a meleg ellenére, de szívesen legelt is. Egészen a városig jutottunk el úgy,  hogy a kerékpárúton mentünk. Van egy beton híd ami átvehezet a patakon,  itt le kellett szálltam mert nem tetszett neki. De a kerékpárút sem tetszett neki, mert a sárga felfestést valószínűleg térben látja. A híd után felültem és a városig jutottunk, ahol vége az elkülönített kerékpárútnak. Visszafelé már elég könnyén átmenet nyeregből is a hídon. Visszafelé is vágtát mentünk a réten. Arippo egyszer ijedt meg, amikor a telek miatt leszálltam, legeltettem és jött egy ember az úton és egy kicsit húzott szénával megrakva. Az aszfaltos részen oda és vissza is ügetésben mentünk – kb 2 perc – és szerencsére nem jött teherautó. A végén még legeltünk lucernat ugyan ott ahol az elején. A végén megint volt lábmosás. Arippo jó kedvű volt, karomat, kezemet bökdöste.

2022.06.21. Lányokkal közös lovaglás volt. Én megint az osztályosokkal mentem és lényegében ugyan azt csináltuk. Utána a gyereke is mentek Arippo-val a fedelesben önállóan, nyeregben és szőrén is egy-egy pályát, amit ők alakítotak ki.

Egyre melegebb

2022.06.30. Még mindig extra meleg van, de sorkerült végre a körmölésre, már nagyon ideje volt. A gyerekek hozták a karámtól a lovardáig. Közben megálltunk kicsit az utánfutónál és kicsit gyakoroltunk. De nem volt cél, hogy bemenjen. Iyen hosszú kihagyásunk még soha nem volt sem utánfutóval, sem körmöléssel. Arippo profin viselkedett. Utána alaposan levizeztem, de hamar megszáradt.

2022.06.27. Ma csak levizeztem Arippo, rekord meleg van. Nem is kértem tőle semmit. Kicsit legeltették a gyerekek.

2022.06.23. Másnap délelőtt a gyerekekkel jöttünk ki és a fedelesbe rendezkedtünk be. Sőrényt fontak és utána egy 3 feladatos pályát építettünk – ezen mentek végig többször is.

Utána még egy  pályát építettünk – ezen többször is végigmentek.  Arippo türelmesen, alkalmazkodóan viselkedett, szeret a gyerekekkel menni, akik már ügyesen legeltetik is.

2022.06.22. Késő délután látogattam meg Arippo-t. Bent maradtunk és a többi lóval mozogtunk a nagy pályán, az ő programjukat csináltuk. Arippo sokkal jobban bírta az intenzívebb munkát, mint én, de feltűnően merev volt. Legközelebb több hajlitást csinálunk, ha egyedül leszünk.  Tehát rövidebben, de erőteljesebben dolgoztunk, szerintem tetszett neki az is, hogy más lovakkal van együtt. Csak minimálisan, a nyergeleshez mozgattam földről, de úgy tűnt ez sem untatta most. Alapvetően motiváltabb volt a kihagyás miatt.

Legelős hét

2022.05.27. Ma „csak” legeltünk, illetve befújtam Arippo fülét, most betadin nem kellett. A lovarda felé legeltettem és a lovarda területén is. Bementünk a fedelesbe, de „csak úgy” – cél nélkül. Itt megállt és valahogy mélyebb tudatállapotba került, simogattam, de inkább csak álltunk. Később kicsit túrta az orrával a fedeles homokját. Arippo-nak tetszett a program, aranyos volt. Visszafelé is legelt, jól néz ki.

2022.05.26. Legeltünk, de csak röviden, a karám előtt, mert a lényeg a fülkezelés és a rovar elleni befújás volt.

2022.05.25. Legeltünk – de előtte és utána is kezeltem Arippo fülét, mert az egyiket kicsípték a legyek, bekentem betadinnel. Végül többször le is fújtam rovar-ellenivel a fontosabb részeit.

2022.05.23. Ma csak legeltünk az üres telken, illetve befújtam Arippo fülét, mert nagyon kicsípték az egyiket a legyek. A lovak élénknek tűntek, hidegfront jön holnap. Valamint majdnem az összes táblát kihelyeztem:

Átmozgatós hét

2022.05.15. Nem volt igazán konkrét tervem mára, de vittem nyerget is. Végül legeltünk, mert lovakat utánfutóztak,de nem haladt a dolog és nem akartunk ott alkalmatlankodni a közelbe. Most már vannak rovarok, Arippo örül ha befújom.

2022.05.15. Kellemes, átmozgató jellegű lovaglást csináltunk ma délelőtt bent. Nagyon kevés földi dolgot kértem, lényegében csak a nyergelés idején mozgattam Arippo-t. Szlalomot és kaput raktam le, úgy, hogy a kapu árnyékban legyen – itt mindig megálltunk, pihenő volt. Kb 40-45 percet mentünk.

2022.05.19. Hosszabb legelést csináltunk az üres telken, ahol már nagy a fű, talán túl nagy is. Új ló került a karámban, de úgy tűnik Arippo-val van a legjobb kapcsolatban.

Május

2022.05.04. Szép idő volt, de kicsit beborult és esni kezdett az eső. Arippo-val a szokásos módon jöttünk be a lovardába. Érdekes, hogy egy ilyen egyszerű helyzet, mint a legeltetés mennyi kommunikációra ad lehetőséget. Most is (és visszafelé is) a lehető legkevesebb nyomást (fizikai) alkalmaztam, és igyekeztem kitalálni egy-egy helyről mikor akar tovább menni. Ebből a programból mára egy komplett gyakorlat lett és meglehetősen jól ment ma is. Mire beértünk már eléggé esett, így a fedelesbe mentünk. Szlalomot raktam le, C betűnél két bójával egy kaput és tőle kilencven fokra egy gerendát. Szlalom után (lépés vagy ügetés) meg kellett állni C betűnél, onnan elfordulni a gerendára, felette „Állj” és valamilyen irányba oldalazás. Ezt csináltuk mindkét irányból és szabadon is. Arippo nem tűnt motiváltnak, és kissé kereste a hátsó lábait ha jobbról balra kértem oldalazást, de ez nem csoda, mert reggel megkapta az utolsó távkezelést is. Pár nap és lehet nyeregből is lovagolni. Ezután még mindig maradtunk a fedelesben, mert esett és közben lepucoltam. A vakarósabb kefével tisztítottam, mert még mindig vedlik. A gerince és a dereka mentén meglepően erős jeleket mutatott, ásított, rágottés nyújtogatta a nyakát. Mire végeztünk elállt és betettem az első karámba legelni. Hoztam neki alma-kerbolt (kevesebbett, mint korábban) és meg is ette. Legelve mentünk vissza.

2022.05.02. Beléptünk a májusba és végre stabil az időjárás. Ma a némi feladatot kapott Arippo. A szokásos legeléssel jöttünk be a lovardába – már nem akar annyira legelni. Hosszasan tisztítottam bundáját (sajnos eléggé lassan vedlik) és patáját is a közelgő körmölés jegyében. Sajnos a körmölőnk kórházba került, a helyettese fog jönni, de még nincs időpont. A foglalkozás kissé felemás lett: rudakat raktam le és ugrást és kötélen és szabadon is mozogtunk. De nem volt igazán kreativitás egyikünk sem. Arippo szabadon is mozgott ez a rész kicsit kaotikus lett, mivel nem igazán tudtam magam jól pozicionálni, hogy nagy-körös vágtából haladjon át az akadályon (ugrás) – de végül megértette. Kicsit jobban szét kell majd választanom azt a részt amikor én irányítok és azt amikor ő is kap beleszólást. A vágtába ugrások között volt szép és kaotikusabb is. A végén lehetőség adódott, hogy Arippo kukiját tisztogassam… volt már ilyen máskor is, de most először éreztem, hogy tudatosan részt vesz ebben a műveletben…

2022.04.30. A gyerekekkel legeltettünk az üres telken. Arippo jól van, de már várja a tematikus feladatokat is…

Egy legelés – egy fedeles

2022.04.27. Legelés után mentünk a fedelesbe, mert a pályán már készülődés volt. Egyikünknek sem volt nagy motivációja, talán azért, mert hidegfront jön. Bójákat tettem le – indulós és érkezés kapunak – és tettem ki egy ugrást is, de nagyon alacsonyat. Ezeken mozogtunk, a bójáknál vagy megálltunk, vagy jármódot váltottunk. Vágta nem volt és maga a foglalkozás is csak kb 20 perc volt. Utána még legeltünk…

2022. 04. 26. Arippo-val hosszasan legeltünk az üres telken, ahol rendkívül jó a fű. Szabadon is volt,hívásra jött.

Tavasz

2022.04.25. Végre tavaszias napok vannak. Legeléssel jöttünk a lovardához, teljes szabadságot kapott és nem is akart talán már annyira legelni. Arippo a szokottnál is kedvesebb volt. Pucolás és pataápolás követően mozogtunk a pályán földről. Előtte még választott illóolajat, ami annyit jelentett, hogy magammal hoztam a dōTERRA gyerek-kollekciójából a Thinker keveréket-t, és mivel érdeklődést mutatott kicsit bekentem vele a nyaka két oldalát. Legközelebb több olajból is választhat.Építettem egy pályát: a távolabbi hosszú oldalon leraktam 4 bóját, négyszög alakban és kitettem az ugrást ahova múltkor. Ezeken haladtunk át kötélen, de szabadon is. Közben hosszú kötélen csináltunk vágtát is, az első átmenet nagyon jó volt. Kötélen, körön át is ment így az akadályon – bár a kötél most is beakadt. Ugyan ezt megcsináltuk a másik kézre is. A végén szabadon jött – nem akartam elhúzni a foglalkozást, mert téli szőre van még és eléggé meleg lett délben – és ötletszerűen körre is küldtem ügetés közben. Ezután mutatta, hogy átmenne vágtára is és hagytam sőt végül még az akadályon is átment szabadon vágtában. Jobban kéne bíznom az ötleteiben, mert ez egy teljesen jó ötlet volt, csak jobban kellett volna nekem helyezkedni hozzá. Utána még legeltünk a lovarda területén. Arippo elégedett volt, bújt, bögdösött.

Vasárnap

2022.04.24. Gyerekek menünk ma, ők is vezették Arippo-t . Az üres telken legeltünk majdnem másfél órát, talán túl sok is volt, mert Arippo utána lefeküdt pihenni…