Foglalkozások zenészeknek

Kerültél már olyan helyzetbe, hogy a stressz miatt hangszeres tudásodból alig tudtál megmutatni valamit? Gondot okoz ha magadat kell képviselned? Te irányítod az életedet vagy Téged irányítanak?

LÁMPALÁZ
ÖNBIZALOM
NYUGALOM
FÓKUSZ
ÖNSZABÁLYOZÁS
CÉLKITŰZÉS
TERVEZÉS
JELENLÉT

…vagy szeretnél a munkádban irányt váltani…?

Ezek mind olyan kérdések, amelyek sokféle élethelyzetben lehetnek kulcsfontoságúak egy komoly szándékú, fiatal zenész vagy akár egy hangszeres tanár számára.

A zenészeknek szóló lóasszisztálta önismereti foglalkozás/coaching olyan program, amely élmények tudatosításán keresztül vezet el saját erőforrásaink felismeréséhez, önismeretünk mélyítéséhez. A folyamat során nem kell felülni a lóra, mert számos más módon is kapcsolódhatunk hozzá. De a ló részvételével olyan helyzeteket teremthetünk, amelyek kívül esnek napi tapasztalásaink körén, ezáltal új, élményeket, megéléseket, rejtett kompetenciákat hívhatunk elő. Miért asszisztál a ló? Mit nyújthat a zenészeknek?

A hangszeres előadóművészet és hangszeres pedagógia világában szerzett tapasztalattal, valamint több évtizedes lovas múlttal a hátam mögött fordultam a lóasszisztálta önismereti tanulás felé. Meggyőződésem szerint az emberek közös életminőségét az egyéni önismereti szint erősen meghatározza, de a hangszeres előadóművészet világában – a kimunkált hangszeres tudás mellett – egy mélyebb önismeret/fejlesztés kulcsfontosságú.

Miért asszisztál a ló? Mert megőrizte azt az érzékenységet, amelyet a civilizált, modern ember egyre kevésbé tudhat sajátjának. Az ember személyiségének mélyrétegeire reagál, amihez nem, vagy csak nehezen tudunk önmagunknál hozzáférni – viszont mindennapi problémáink gyökerei ebbe a mélyrétegbe nyúlnak, ám itt találhatjuk meg rejtett lehetőségeinket is.

A foglalkozásokon kizárólag mentálisan és fizikailag egészséges emberek vehetnek részt, mert nem terápia, hanem az állat-asszisztált tanulás területéhez tartozik (AAL – Animal Assisted Learning). Lovas tudásra nincs szükség, a lovakkal földről dolgozunk, a foglalkozásnak nem célja, hogy lovagoljunk, illetve lovaglást tanuljunk.

Néhány gondolat a programról és az elmúlt nyílt napok tanulságairól: