Bach virágterápia – lovaknak

Még a régi lovardából tartozom ezzel a bejegyzéssel, ahol az ernyős madártej (más néven ernyős sárma, vagy kígyóvirág) szabadon nőtt. Ez a növény egyike 38 virágnak az Edward Bach (1886 – 1936) által felépített Bach-virágterápiában. Bach már hosszú ideje gyakorló orvosként tevékenykedett, amikor az 1930-as évek kezdetén új terápiás eljárást keresett és talált meg a virágesszenciák formájában. Bár a tudományos felkészültsége meg volt hozzá, mégis mezőkön sétálva intuitíve alakította ki a gyógyító virágok rendszerét. Dr. Bach ember-orvos volt, de elgondolása kitűnően működik állatokra is, sőt az angol nyelvű oldalakon, – ahol bőségesen írnak az állatokon történő alkalmazásról – rendkívüli hatékonyságáról számolnak be. Angol nyelvterületen tehát már jó ideje széles körben elterjedt a Bach-virágterápia alkalmazása állatokra, de nálunk ennek eddig nagyon kevés nyomát találtam. Amikor először foglalkoztatott a téma semmilyen magyar forrás nem volt még, ezért rendeltem egy könyvet Marion Brehmer-től a Bach Flower Remedies for Your Horse-t. Rendkívül nehezen tudtam választani, mert a kínálat nagyon széles volt, végül erre a 2006-os megjelenésű könyvre esett a választásom, amely úgy tűnik alapmű, és olyan egyszerűen tárgyalja a témát amennyire csak lehetséges.

M. Brehmer – Bach-virágterápia lovaknak

A Bach-növények nagy része nálunk is megtalálhatóak a természetben (illetve valamennyi esszencia megvásárolható), de ez korán sem jeleni azt, hogy a ló magától megeszi, vagyis kezeli magát úgy és akkor amikor szüksége van rá. Az esszenciákat cseppek formájában adjuk legtöbbször az ivóvízbe, de lenyalhatja a kezünkről is (le is fogja, ha megfelelő cseppet választottunk!), de cseppenthetünk az orrára, ahonnan szintén le tudja nyalni. Naponta legalább 2x kell adni a kiválasztott cseppet vagy cseppeket és  ez kevésbé kedvező hír azoknak, akik a lovukat nem a saját háztartásunkban tartják. A fenti könyvben naponta három adagot javasolnak. Lovaknak nagyobb az adag, egy alkalommal 5 cseppet is lehet adni a kiválasztott növényi esszenciából. Keverni is tudjuk őket, ebben az esetben maximum 7-féle kivonatot adhatunk egy adagban egyszerre. A RESCUE eleve egy keverék és bármilyen trauma esetén adható embernek és állatnak is – lovak esetében akár 10 csepp is mehet egyszerre.

Arippo a költözést követően kapta a ernyős madártejet (Ornithogalum umbellatum), több napon át, illetve nem sokkal később átálltunk a dió-esszenciára. Ez első – a képen látható virág – akkor segít, ha a ló nehezen alkalmazkodik új dolgokhoz, helyzetekhez, személyekhez, vagyis pontosan lefedi a költözés nyomán kialakult állapotot. A dió segítette az új helyen a feloldódást, illetve ezt alkalmaztam akkor is amikor a sántasága miatt rövid időre – életében először – box-ba került. Tehát e két növényi esszencia jól lefedte a költözéssel és az azt követő környezetváltozással járó helyzetet.

Ernyős madártejet (Ornithogalum umbellatum)

Mindössze annyi kell tennünk, hogy meghatározzuk milyen virágesszenciára van szükségünk a lovunknak – és ezt viselkedéséből tudjuk megállapítani. Jól összeszedett angol útmutatót itt találunk, de magyar nyelvű anyagot is találhatunk a www.bachvirageszencia.hu oldalon.